Přechod na nový trezor

Dobrý den,
rád bych se zeptal na jednu věc. Přemýšlím o přechodu na nový trezor (aktuálně mám Model One a uvažuji o Safe 3). Původní Model One bych rád předal bratrancovi, tudíž potřebuji, aby byl funkční. Zajímalo by mě, jak převést moje prostředky z původního Trezoru do nového.

Chápu to správně, že při nastavení nového Trezoru dám možnost, že již jeden mám a obnovím ho SEEDEm ? Následně původní model uvedu do továrního nastavení ? Nebo bude lepší vytvořit nový SEED pro nový Trezor a převést prostředky zasláním ze staré do nové peněženky ?

Pokud obnovím původní Trezor do továrního nastavení, zůstane mu původní SEED ?

Předem velmi děkuji za vyjasnění a odpověď.

Ahoj,
obě cesty jsou možné. Osobně bych o zachování SEEDu uvažoval jen tehdy, pokud bych měl zakoupený a dobře vyřešený jeho backup (metal steel apod.). Pokud bych ho měl jen na papíře (nebo snad ještě v horším stavu/médiu), pak bych zvažoval nový Multi-Share backup např. 3z5 + Passphrase (pokud člověk chápe onen mechanizmus do posledního detailu + taky zapsat na papír a odděleně od Wallet Backupu) a pak tedy udělat onchain přesun na novou adresu.

Původní se nechá smazat z Trezor Suite a nebo jsem si při testování různých scénářů zadával Wipe PIN jehož zadáním jsem ho také smazal.

Pak už jen otázku proč na sobě šetřit a nedopřát si TS5 :heart_eyes:. Je to fakt pecka kus HW a moc se Trezoru povedl :+1:

Ahoj,
super, moc děkuji za informace. Jen jedna doplňující otázka-pokud obnovím původní trezor do továrního nastavení, zůstane mu stejný SEED nebo si bratranec bude moc vygenerovat nový ?

Díky za odpověď.

1 Like

Ahoj,
pokud se provede Wipe Device, tak permanentně smažeš všechna data včetně PINu. Osobně tovární nastavení vnímám tak, jak vyjede z “továrny”, což konkrétně v případě Trezoru by znamenalo bez firmwaru a instaluje si ho až první uživatel. I to jde do docílit…

…Ale asi bych si tak nekomplikoval život protože v rámci rodiny bude vyšší forma jistoty/důvěry a lze předat bez dat, ale s již nainstalovaným aktuálním firmwarem.

Tvůj SEED mu po Wipe nezůstane. To by byl za 1. děsnej průšvih a za 2. bychom si pak nikdo nemuseli tolik komplikovat život se zálohou :wink: Takže generátor náhodného čísla mu vygeneruje nový a zcela jiný SEED. U tohoto nejstaršího modelu jsem tuším kdysi někde četl, že se negeneruje v zařízení a proto měl SEED 24 slov (na rozdíl od trochu novějšího modelu T, který měl defaultně “jen” 12 slov).